Grønlænderstiv
Foto: Matthew Hurst/Flickr

Spark udtrykket ’grønlænderstiv’ til hjørne

Lad os lige nyde tingene. Jeg tror at drengene skal være grønlænderstive i nat, og så mødes vi i morgen i Helsingør

Sådan lød det fra en glad træner for FC Helsingør, Christian Lønstrup, da de 4. juni 2017 kvalificerede sig til Superligaen. Artiklen bar ligefrem rubrikken: Helsingør-træner kan slet ikke tro det: ‘Mine spillere skal nok være grønlænderstive’.

Udtrykket ’grønlænderstiv’ blev mødt med hovedrysten og forargelse blandt mange i det grønlandske miljø Danmark. Selv om det er et udtryk, grønlændere i Danmark ofte bliver mødt med, er det et særsyn at det står i overskriften på en artikel på den måde som det var tilfældet på B.T.’s netavis den søndag.

Og selv om den efterfølgende politianmeldelse mod Christian Lønstrup for racisme klart er skudt over målet, og selv om man kan diskutere om ikke journalisten har et medansvar for at undlade at filtrere den stødende udtalelse fra inden han publicerer en artikel, er det svært at forsvare begrebet »grønlænderstiv«.

Grønlændere i Danmark bliver ofte mødt med (dårlige) vittigheder a la: »Hvasså – skal du ud og være grønlænderstiv i aften?«

Sikkert sagt med et kærligt glimt i øjet og uden ondt i sinde. Generelt er jeg tilhænger af at lave sjov med hinanden, og jeg tror humoren er en vigtig del i mødet mellem mennesker. Problemet er bare at jeg har ikke mødt en eneste grønlænder i Danmark der synes det er en sjov vittighed. Den bliver først og fremmest opfattet som et udtryk for danskeres fordomme over for grønlændere.

Opfattelsen er ikke grebet ud af den tomme luft. I 2012 lavede turistorganisationen Visit Greenland en undersøgelse af danskernes opfattelse af grønlændere. 40% af de adspurgte i undersøgelsen svarede, at de tænker på druk, misbrug og sociale problemer når tankerne går til grønlænderne.

Begrebet grønlænderstiv har sin oprindelse i tre forkerte antagelser om grønlændere. 1) At de fleste af dem er socialt udsatte. 2) At de drikker mere end danskerne. Og 3) At de er dårligere til at forbrænde alkohol end danskerne. Så lad os lige få dem manet i jorden én gang for alle.

PUNKT 1

Visit Greenlands undersøgelse viste også, at 43% af danskerne tror, at mere end halvdelen af alle grønlændere i Danmark får kontanthjælp eller dagpenge. I virkeligheden var det i 2012 16% af grønlænderne i Danmark der fik kontanthjælp eller dagpenge.

Og ja, der er sociale problemer i Grønland og blandt grønlænderne i Danmark, men der er mange flere der er velfungerende end udsatte.

Desuden: Hvor sjovt er det egentlig lige at gøre grin med sociale problemer, når det kommer til stykket?

En af mine kilder fortalt for nyligt, at hun i sjov var blevet spurgt, om hendes seks-måneder gamle datter snart skulle have en pilsner – ”for hun var jo grønlænder – haha.” Behøver jeg at sige at hun ikke synes det var nogen særlig morsom vittighed?

PUNKT 2

Danskerne drikker mere end grønlænderne. Punktum. Det kan man se hvis man kigger på tallene for salg af alkohol pr. person i Nordisk Statistikbank. Alkoholforbruget i Grønland har været støt faldende siden 2009, og i 2014 blev der solgt 8,6 liter alkohol pr. person i Grønland mod 9,5 pr. person i Danmark.

PUNKT 3

Det er en vedholdende myte at grønlændere tåler alkohol dårligere end danskere. Man mente før i tiden at grønlændernes genetiske alkoholprofil mindede om østasiaters, og de er netop kendt for at nedbryde alkohol dårligt.

Men forskere fra Statens Institut for Folkesundhed punkterede myten i 2015. Grønlændere tåler alkohol lige så godt som danskere og andre vesteuropæiske folkeslag.

————

Christian Lønstrup har da også med al tydelighed vist, at han fortrød sin dumsmarte bemærkning og beklaget over for de mennesker der har følt sig stødt. Hans fortalelse viser dog at ’grønlænderstiv’ er et ord der findes i ordforrådet hos ham såvel som mange andre danskere, og det var måske på tide at vi fik sparket det udtryk til hjørne én gang for alle.

6 tanker om “Spark udtrykket ’grønlænderstiv’ til hjørne”

 1. Har set en bedstefar der gik med to børn ( en pige og en dreng på ca. 8-10 år april/maj 2017 , vi gik ud fra SuperBrugsen Christianshavn . Han begyndte at “undervise”sine børnebørn : De meste er Grønlændere der ., der drikker…
  Jeg var ved at nakke ham en på hovedet.
  Måtte reagere ved at sige “sikken noget at sige til sine børnebørn”. Jeg rystede over hele kroppen af skuffelsen , kunne føle vreden ; at se en bedstefar der har travlt med at “svine” sine børnebørns uskyldige sind til.
  Jeg er selv Grønlænder med lyst hud og brune hår og , han troede nok jeg ikke var en Grønlænder. Jeg gik bag dem fra kassen i SuperBrugsen .Han skal være glad for at jeg kunne styre mig selv.

  1. Ja, sikke noget at sige. Vi er simpelthen nødt til at gøre op med den sprogbrug om grønlændere i Danmark.

 2. Det lyder nu engang bedre at sige grønlænderstiv i stedet for inuitstiv, selvom vi alle har mødt en svenskerstiv? inuit i en af de større byer.

  Problemet er heldigvis ikke så stort i dag, og om 10-20 år er det nok ved at være glemt.

  Men midt i forargelsen virker det som om, man glemmer, at inuitter kan blive fulde på en helt særlig og højlydt måde, som ikke er til at tage fejl af.
  Ligesom svenskerne på træsprit og russerne i vodka også er noget andet end danske fadbamser.

  1. Hej Svend-Erik. Det kan du have ret i. Tak for din kommentar, der var druknet i spam. Men nu har jeg heldigvis fundet den og godkendt den. Martine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.