Nissebanden i Grønland. Pressefoto: DR

Fedt at Nissebanden i Grønland blev genudsendt

Da Nissebanden i Grønland rullede over skærmen som en af DR’s julekalendere i december i år, så var det femte gang den blev sendt, inkl. første gang i 1989. Det gør den til DR’s allermest viste julekalender.

I hvert fald i min omgangskreds lød der lidt et kollektivt suk da det blev offentliggjort at Nissebanden i Grønland var Ramasjangs julekalender i år. Den igen?

Men der er faktisk en rigtig god grund til at se Nissebanden i Grønland. Manuskriptet er skrevet af Hans Dal og Flemming Jensen der selv spiller nissen Lunte. Flemming Jensen har en årrække arbejdet som lærer i bygden Nunaqarfik og som skolelærer på skolen i Uummannaq. Han taler grønlandsk hvilket nissen Lunte demonstrerer i Nissenbanden i Grønland. Og der er ingen der kan være i tvivl om hans dybtfølte kærlighed til Grønland.

Projektet med Nissebanden i Grønland er helt klart: Julekalenderen vil lære danske børn om Grønland. Flemming Jensen selv har udtalt at han flere gange er blev chokeret over hvor lidt danskerne ved om Grønland.

Derfor kører Lunte på hundeslæde. Derfor taler Inuk og hans bedstefar grønlandsk sammen uden at det er undertekstet. Derfor fisker Lunte og hans grønlandske venner med langline på isen og hiver blandt andet en grønlandshaj op. Derfor er Inuks højeste ønske en snescooter. Derfor bliver der skudt og parteret en sæl, og den rå lever bliver delt. (Lige netop dette udløste faktisk en seerstorm fra vrede forældre i 1989).

Nissebanden er en anledning til at danske børn kan lære noget om Grønland. Og der er efter min mening alt for langt mellem den slags anledninger.

Skal man kritisere Nissebanden for noget, så er det at den ikke fortæller ret meget om det moderne Grønland. Det har Flemming Jensen for nyligt selv pointeret i et interview med Grønlands Radio, KNR.

Tænk hvis danskernes viden om Grønland i meget høj grad er baseret på min julekalender, så har jeg jo beskrevet Grønland som et frilandsmuseum, ganske vist et dejligt frilandsmuseum. Men det er jo at gøre det moderne Grønland en bjørnetjeneste.

Så måske var det på tide med en ny julekalender fra Grønland?

Dette blogindlæg blev første gang publiceret på min LinkedIn-profil 23. december 2016.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.