Danske børn lærer helt fra de er små at grønlændere bor i igloer. Foto: Martine Lind Krebs

I Grønland bor de da i igloer…

I min søns SFO har de ind i mellem tema om Grønland, og så bygger de ellers igloer på livet løs af sukkerknalder eller flamingo, for i Grønland bor man da i iglo – eller har i hvert fald gjort det, ikke?

Myten om igloer i Grønland er én af de allermest klippefaste som ikke sådan lige er at få manet i jorden. Men jeg prøver lige en gang alligevel.

Igloen er en lille rund hytte som bygges af blokke af hårdt sammenpresset sne som skæres ud med en snekniv. Man regner med at de første igloer i Grønland blev bygget af palæoeskimoerne fra Dorset-kulturen da man har fundet sneknive blandt kulturfundene.

Men igloen har aldrig i Grønland været anvendt som bolig – derimod som en måde at skabe et midlertidigt ly på rejser.  Igloer i Grønland har fortrinsvist været brugt af inuitterne i Nordgrønland under deres rejser. I Canada er der inuitter som har boet i egentlige is-huse, men i Grønland har igloen aldrig været en permanent bolig.

Illustration af inuit-bopladsen Oopungnewing på Baffin Island I Canada fra midten af 1800-tallet. Foto fra bogen Arctic Researches and Life Among the Esquimaux af Charles Francis Hall, 1865.

De forskellige kulturer i Grønland har haft forskellige måder at bygge huse på. Thule-kulturen som er forfædrene til grønlænderne i dag, byggede halvt nedgravede huse af tørv med tagspær af hvalknogler. Om sommeren boede de i telte af sammensyede skind.

Alligevel fortæller vi gang på gang vores børn at grønlænderne bor i igloer: I børnebøger, med legetøj, på plakater, i tegnefilm – ja sågar Minecraft har en iglo som kun forekommer i spillets kolde områder.

Se for eksempel det her børne-gulvtæppe fra Oyoy.

Hvorfor er koblingen mellem Grønland og igloer problematisk?
Problemet er, at vores børn tror på det. De får sådan et fremmedartet billede af et fjernt folk som lever markant anderledes end dem selv, og som de ikke kan relatere til. Og når de så på efterskolen eller senere i uddannelsessystemet møder én af de mange unge grønlændere der rejser til Danmark for at uddanne sig, så bliver de dybt forundrede over at møde et ungt menneske der snapper på sin iPhone, hører Kendrick Lamar og er laver de ondeste tricks på skateboard. Vores vrangbilleder af grønlandsk kultur skaber en uligevægtigt platform for kommunikation.

Jeg har en veninde som da hun gik på efterskole i Danmark, morede sig med at bilde sine klassekammerater ind at hun havde en tam isbjørn der stod tøjret uden for familiens iglo. Men bare rolig, det var nu ikke så slemt at bo i iglo, nu hvor de havde fået indlagt strøm i den. En historie som 15-årig børn troede på – i hvert fald til at begynde med…

Jeg kan godt forstå at igloen et tillokkende ikon at gribe fat i når vores børn skal lære om Grønland. Men hvor ville det være rart hvis lærere, pædagoger, forfattere, tegnere, legetøjsproducenter osv. tog fat i et ikon der rent faktisk er i brug i dag. Der er nok at tage af: kajakken, kvindekniven, sælen og sælskind, de farvede træhuse, hundeslæden, snescooteren, poca-jollen, rejen, tørfisken, ski, helikopteren… You name it.

PS: I øvrigt hedder hus på grønlandsk illu (Udtales: I-chlu) – så på den måde kan man godt sige at grønlænderne bor i igloer – så længe man lige husker at husene altså ikke er lavet af sne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.