Værk fra Revner i sjælen af Gukki Nuka

Kan kunst standse seksuelt misbrug?

Vi står i en lang kæde i udstillingslokalet med hinanden i hænderne. Mange græder.

Imens taler den grønlandske kunstner Gukki Nuka om den udstilling, Revner i sjælen, som vi er til fernisering på.

Siden jeg var 14 har jeg lavet kunst fordi jeg troede at hver eneste revne i min sjæl kunne udfyldes med farver. Smerten blev mere udholdelig. Kunsten blev min redning. Uden min kunst levede jeg ikke i dag. Igennem min kunst står jeg i dag frem med min hemmelighed, siger Gukki Nuka.

Revner i sjælen er Gukkis egen personlige fortælling om som barn at blive udsat for seksuelle overgreb. Som barn blev han gennem flere år verbalt forulempet af en mand fra den by i Grønland hvor han voksede op, og som 14-årig blev han brutalt voldtaget af samme mand.

Udstillingen består en række selvportrætter som Gukki har bearbejdet på sin mobiltelefon, helt ned i de mindste pixels, og herefter fået printet på store lærreder.

Hans krop viser den smerte som han føler indeni. Forrevet i blodrøde farver, penetreret af hvide linjer, krummet sammen i fosterstilling eller skrigende i afmagt. Landskaberne på billederne er kolde islandskaber og halvdøde skovlandskaber.

På billedet her ser man Gukki i en alder af 15, altså ikke så længe efter voldtægten. Fotoet er venligst udlånt af Gukki selv.

Udstillingen er Gukkis måde at råbe vagt i gevær mod det alarmerende høje niveau af seksuelle overgreb i Grønland. Næsten hver tredje ung under 18 år har været udsat for seksuelle overgreb. Sammen med kunstudstillingen har Nuuk Kunstmuseum og kommunen Kommuneqarfik Sermersooq fået udarbejdet undervisningsmateriale til folkeskolens ældste klasser som med udgangspunkt i Gukkis billeder skal få unge til at reflektere over seksuelt misbrug.

Før den her udstilling har Gukki mest markeret sig som keramiker, især optaget af at forene sin grønlandske og danske baggrund i sin kunst. Det her er noget helt nyt og uventet fra ham som kunstner.

Keramisk værk af Gukki Nuka.

Gukki selv har sagt: ”Jeg har ikke taget stilling til samfundsrelaterede emner før. Jeg har ikke før haft modet til at udnytte min position som kunstner til at gøre op med tabuer i samfundet.  Men nu er jeg klar, og der er masser af emner, der ligger mig på sinde.”

For mig signalerer den her udstilling at grønlandsk kunst er på vej et nyt sted hen. Hvor kunsten bruges, ikke bare til at kommentere på samfundet, men til at ændre det. Om Gukki lykkes med sit projekt, ved jeg ikke. Men jeg håber det. Selv håber Gukki at han bare kan standse eller forhindre et enkelt seksuelt overgreb. Så har det være det hele værd for ham.

Udstillingen Revner i sjælen kan ses på Nordatlantens Brygge i København 24. februar – 30. april. Herefter skal den på turné rundt i Norden. Samtidig er en mindre udgave af udstillingen på turné rundt i Grønland.

Blogindlægget her blev første gang publiceret på min LinkedIn-profil 31. oktober 2016.

Gem

Gem

Gem

Gem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.